Assalam.

Ada 1 peristiwa yang berlaku minggu ni yang nak saya kenang, jadi kenalah tulis dalam blog.

Rabu 6/6/18 tengah hari gerak macam biasa ambil Ica balik sekolah. Kalau bulan biasa drive tu pun memang terhangguk-hangguk nak tidur, apetah lagi di bulan Ramadon ini. Saya ni rabun tapi tak pakai spek. Bila kena cahaya mentari tu seperti disorongkan bantal kat kepala nak tido.

Sampai depan sekolah dia 1.03 tengah hari. Dia keluar 1.05 so I decided untuk nap kejap. Pintu tingkap lock then zzzz. Lepas tu tetiba terkejut, tengok budak sekolah dah lengang, jam dah tunjuk 1.28. Terus otak jammed mana nak tutup aircond radio enjin bagai. Lepas otak berfungsi terus melintas dan kelihatan di bus stop sana…

–>anak aku menangis beria-ia berjuraian air mata bagai…

Terus ambik cakap sorry mama tertido tadi ada kat depan tu aje. Kereta memang tak nampak sebab parking jauh nak elak jammed.

Sambil pimpin dia tu semakin kuat dia meraung aku macam urm oi apo nak buek ni.

Susah jugak nak pujuk si ketot ni agaknya sama cam aku kot. I kalau teruk nau nau mengajuknye ajak makan pizza je ok 😀

Lepas tu kena ambik Aiman pulak sebab Papa dia ada apo bondo audit datang. Sepanjang jalan tu dia mengongoi nangis lagi sedih benar gamaknya. Kalau aku dulu lagi over sampai tersedu sedan aka tak boleh bernafas 🙂

Actually Papa tu dia selalu aje ambik Ica lambat tapi dia ok je. Maybe sebab puasa kesedihan ittew berada di tahap tak terkawal. Sampai tertido-tido nangis haha.

Actually saya ni kurang sikit kesobaran nak menghadapi tangisan budak ni, tapi mengenangkan bulan puasa, setan pun tak ada, jika kau marah, kaulah setan ittew 😀 . Lagipun memang salah saya.

Bulan puasa kudrat mak-mak ni memang sampai ke tahap bateri kelip-kelip di dada ultraman. Wah tetiba lepas kalah kau ada kekuatan semula. Tidur beberapa jam sehari dan sentiasa memikirkan orang lain. Kita penat tapi tak sanggup rasanya nak terlepas sahur, nanti anak dan suami nak puasa macamana? Kita kalau lapar kita boleh tidur. Nikmat dapat tido oi..

Peristiwa Ica nangis kat sekolah ni mengingatkan saya 1 drama masa kecik dulu masa awal darjah 1 saya pernah jalan balik sekolah sampai pekan sorang-sorang sambil melalak. Nangis sebab tak nampak Abang Zam kat kelas dia. Abang Zam darjah 5 of course lah balik lambat, lepas tu di ke kelas Muzik. Yang aku melolong-lolong balik sorang-sorang jalan kaki bodoh sombong lak tu tak mintak bantuan memakcik bawangs di sana. Nasiblah ada sorang kawan Mak menemui diriku di pejabat pos Masjid Tanah sambil bertanya,

Kau anak Sarah kan?

Aku kenal makcik tu lepas tu angguk ikut dia balik naik prebet sapu. Nasiblah jumpa orang baik. Yang mak dah huru-hara kat rumah terperanjat ngat si ketot ni boleh pulak balik sendiri. Dak Zam pun kena marah apesal kau tak tengokkan adik kau? 😀 Tu Dak Zam selalu bengang aje dengan gue sebab asal dia kacau je aku jerit Ayahhhhhh, tengok lah Abang Zam ni.. terus dia kena marah haha. Daddy’s girl heh. Itu sebelum Dak Wan lahir.

Esoknya mak temankan aku lagi sampai habis sekolah, carikkan kawan sebaya yang tunggu abang dia jugak-Fizah nama dia. Kalau fikir-fikir gedik mengada jugak aku ni dulu haha. Mak dengan perut tengah sarat melayan drama anak dara kulit hitam dia ni. Nasiblah dah besar ni cerah sikit. Aku dengan Abang Zam? Kita stay close sampai sekarang, ada lawak-lawak dewata raya dia tu, weols je faham. Nak membawang pun dalam bahasa dewata raya haha.

Ica, nampaknya Ica terlupa plan B kita. Kalau takde orang datang ambik:

  1. Tunggu dekat guard
  2. Minta pak guard atau cikgu callkan mama/ papa
  3. Sentiasa bawak duit syiling spare untuk guna public phone like we trained before
  4. Jangan keluar dari kawasan sekolah

Yelah budak tengah puasa kan. What do you expect?

Kau pun drama lebey dulu haha..

Alhamdulillah takde apa-apa. Tq Allah jaga anak-anak kita masa kita tak ada.

Dah berapa lama Allah tak pernah jemu-jemu jaga kita –> tikaman di tangkai hati

2 thoughts on “Lelap

  1. kalau mak pak lambat ambil anak..benda yang aku paling malas.

    bila dah call, tak nak pulak angkat.

    call dah sampai 10x pun tak angkat..

    aku give up dan cakap kat budak.

    ko gi dok kat kantin.

    biaq mak pak ko plak cari ko. jangan dok kat pondok guard. nanti cepat plak depa jumpa ko.

    huh.
    titan recently posted…Hutang ialah Raksasa MalapetakaMy Profile

  2. yaasss plan B, C, D, E

    bagos tu… saya pun ade. pastu senarai nama makcik2 bawang yg boleh dipercayai utk diminta pertolongan bila kecemasan juer ada.

    hehe..semoga icha dirahmati & dilindungi Allah Taala sentiasa..Amiinnnn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge