I translate..

Assalam.

Sibuk beli baju raya eh.

Hidup ni penuh kejutan jugak kadang-kadang. Tetiba sangat sekarang ni saya ada satu jawatan iaitu:

Penterjemah.

Ya saya sekarang penterjemah berita luar negara di Tazkirah net.

Satu tengahari saya baca iklan diorang, I whatsapp the person in charge, try to persuade him, he didnt impressed knowing I was a writer there sebab beliau bahagian design, lepas tu I bagitahu I buat kerja translation setiap hari.

->Then I got it.

Lepas tu aku nangis sorang-sorang matilahmaknak sebab translation yang aku buat setiap hari adalah baca berita free kat iphone, lepas tu cerita kat suami & anak masa makan. Like everyday. Itupun berita dalam negeri. Kadang-kadang adalah South China Morning Post. Nak terangkan dekat Ica cik polis tu kena guna bahasa mudah sebab dia sentiasa ada soalan peluru dia kenapa, kat mana, macamana jadi macam tu, apa makna perkataan tu – yang Abe pulak seorang puitis sentiasa nak tahu moral setiap kejadian. Karang dia buat rumusan hidup ni kena begitu begini –> sasterawan negara. Papa? Dia pasrah je I cerita tapi dia suka bab kereta macam Ford buat vending machine jual kereta kat China he loike. Akak perati aje perangai theyols ni.

Lepas tu kerja biasalah kita baca akta dalam English kebanyakannya dan kena buat kesimpulan, pemahaman dan sebagainya. Kes pulak kadang-kadang baca memang dalam English.

Lepas tu editor berita ni pulak belajar kat oversea. Biasalah I google everyone 😀

Matilahmaknak!

Tapi apa salahnya mencuba ye tak.

Hari ni dah berita ke 4 saya terjemahkan. Mula-mula nak simpan aje rahsiakan tapi apa salahnya berkongsi dengan korang yang gigih baca akak membebel selama ni. Saya maintain blog ni sebab saya perlu sentiasa menulis sebab saya tahu dalam hati saya, saya akan kembali menulis satu hari nanti.

Tak sangka pula jadi translator.

Lepas tu terngiang-ngiang kat telinga lagu Mawi ke apa tu tetiba jadi macam soundtrack kat telinga:

Bakat yang ada jangan disalah guna

Jangan kufur nikmat yang diberi percuma

Menulis rasanya adalah satu kelebihan yang Allah swt berikan kepada saya. Saya suka sangat menulis. Menterjemah ni pun saya suka sebab kurang stress. Tapi biasalah akak menggunakan falsapah penulisan akak sendiri iaitu apa yang kita tulis biarlah sampai ke hati orang lain.

It will be easy to just google translate everything, but it is not easy to understand what the writer is trying to explain. Kadang-kadang ada jugaklah lepas google search perkataan, google translate, check antonim/ sinonim, kamus online PRPM Dewan Bahasa  pun still tak jumpa gak perkataan yang sesuai, akak hentam aje guna perkataan yang anak aku akan paham haha. Thanks Ica you are the policegirl.

Tapi editor oversea I lepaskan aje, oklah tu kot hehe.

Percaya tak kalau kita berniat nak buat baik, Dia akan datangkan orang-orang yang baik untuk membantu kita. Dan semua dalam team saya baik-baik. Alhamdulillah.

Translating the latest news is not easy.

Beritanya pendek sahaja, but I cried before and after finishing it-sebab ada video dekat artikel asal.

Rasa cemburu, rasa nak jadi seperti dia. Muka dia bersih sangat, terlihat keikhlasan di wajah dia. You all should watch the video, and let s cry together T_T

Tq uols yang baca blog ni selama ni. Yang kutuk pun ado tapi takpe. Koranglah penceria hidup ahkak. Jika ada hater, itu tanda kita popular-Irfan Khairi –> tetiba

Jemput baca terjemahan berita saya yang ke 4 – KLIK SINI.

Boleh share di whatsapp dan media sosial yang lain sebab sharing akan memberi kekuatan kepada link berita itu. Dan berita kawan-kawan saya juga.

Aiman is the happiest boy masa tahu I am a translator now. One of the reasons why I choose to write again. This boy!

Berita 1

Berita 2

Berita 3

Bye!

2 thoughts on “I translate..

  1. Wow!! so proud of yewww ana bebeh!! Ko memang pandai berbahasa. memang patut jadik lawyer. dr umo kita 16 lagi aku dah tau cita2 ko nak jadik lawyer. masa tu pun aku dah kagum pada ko Ana.

    sebab masa tu kalau ko tanya aku nak jadi apa, aku hanya boleh jawab “aku nak jadi happy” hahaha!!!

    sekarang dah jadi translator – i believe you are a good one!!

    love you to the bits!!! muackss!!

  2. Haha ini kelakar Tan. Aku nak jadi lawyer sobab eh tak pandai sains. Lantas keputusan telah dibuat di mrsm. Motip pegi mrsm lepas tu tak suka sains.
    Kau memang sentiasa happy tan-alhamdulillah to see you happy dari dulu lagi
    Sis cuba utk translate walaupun ada aku belasah juer kdg2 (bajet takde orang check sama ke idok haha)
    love you now and porebah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge