Satu Quran warna biru

Assalam.

Kadang-kadang kau pun tak tahu kau boleh melalui satu2 kepayahan itu atau pun tidak..

Sampailah kau dah laluinya kan.

Macam semalam, I was super sleepy lepas lunch, dapat call Mak jatuh kepala berdarah. Call Ayah dia dah gabra dan balik-balik dia tanya “kau kat mana ni?”

Modus operandi kalau kes macam ni adalah abang Zam akan update keadaan dan kitorang akan jumpa kat mana-mana – hospital ke. Benda ni dah banyak kali berlaku mungkin dah berpuluh kali, so kata kunci dia adalah remain cool sahaja sebab bapak aku dah gabra. Ayah tahap gabra dia adalah dia akan terduduk aje, macam tu.

Tapi abang Zam pulak tengah demam panas so dalam keadaan tak tahu macamana keadaan mak tu aku pun start kereta dan balik kampung.

Cuaca was nice redup seredup mata aku yang nak tertutup-tutup ni.

Dalam hati fikir Ya Allah, mak macamana, teruk ke, siapa nak ambik anak balik sekolah, hadiah hari guru tak beli lagi dan paling penting Quran Ica tak beli lagi sebab dia nak naik Quran malam tu.

Ica naik Quran adalah waktu yang ditunggu-tunggu dah lama janji dengan dia nanti kita pergi beli Quran sama-sama. Aku tak tahulah orang lain tapi masa dengar setiap kali anak-anak cakap “mama, ustazah cakap esok dah boleh bawak Quran” aku rasa macam nak melompat-lompat happy gila. Like I am halfway to complete my part to introduce this Holy book maybe? Insya Allah..

Ada masa bawa kereta semalam tu memang tak sedar apa. Zombie mode. I pray a lot janganlah famili aku pulak nak melawat aku kat hospital pulak choyyy tak ke drama. Alhamdulillah sampai klinik, luka mak tak teruk kena gam aje. Hantar mak balik biar dia tidur dulu aku pun start kereta balik. Masa tu 6 lebih petang kepala sibuk fikir mana nak cari Quran ni Ya Allah Ica nak pergi mengaji pukul 8 dan perjalanan balik dekat 1 jam. Oh tak lupa siap pergi beli kek nak bagi Ustazah nanti. Itu ajelah yang sempat capai lepas tu Mak pun ada kirim nangka kat Ustazah. Mak ni adalah spesis yang kau balik jangan tangan kosong. Ada je nak kirim untuk besan, kucing kat rumah pun kadang dia kirim ikan goreng -_-” . My one and only Mak.

Cari Quran dekat satu kedai tak jumpa. Ada yang muslimah macam beg kecik punya tu tak sesuai lah kan nak belajar ngaji. Telefon Papa dia dah handle semua ambik anak, dinner tinggal nak beli hadiah hari guru aje. Ok fine tak apa. Hari makin gelap lepas tu Aiman call kata Ica menangis teruk dalam bilik sebab tak ada Quran lagi Papa pulak dah keluar kena kerja jap. Dia ni dramatis like me, kalau start menangis tu memang over jugaklah -_-“. Kedai kat Melaka ni banyak tutup malam so masa tu pasrah jugalah.

I am super tired dah drive dekat berapa jam hari ni. Hari dah senja lepas tu aku tadah tangan Ya Allah pemilik alam semesta ini, Kau benarkanlah aku beli satu Quran untuk anak aku Ya Allah. Ica suka mengaji Ya Allah I know you know please Ya Allah let her have 1 cute Al-Quran of her dream. Amin.

I tried one last shop yang Papa bagitau. Masuk dan pilih ada 2 warna kegemaran Ica – purple dan biru Frozen. I chose blue because that is our (me & Ica) favorite colour. Bayar dan masuk kereta rasa bersyukur sangat.

Sampai rumah dia tunggu kat pagar. Berseri-seri muka tengok Quran dia. Lepas tu hantar pergi mengaji aku kepohlah ikut sebab anak nak masuk Quran dah. Kalau mengaji memang tunggu aje kat luar rumah ustazah tu sampai habis. Lepas tu pergi beli hadiah cikgu. Bersesak berpadat beratur dekat Family Store. Dekat pukul 10 baru sampai rumah. Kejap lepas tu aku pengsan dah.

—–

Semalam 15.5.18 adalah one of the hardest days in my life. Mak cedera, I drove like crazy and zombie, kejar sana-sini cari kek, hadiah bagai. Tapi adalah one of the happiest days in my life too. Kau susah, tapi kalau kau minta tolong, Dia pasti akan tolong. Ada helpful people around you. Mak alhamdulillah ok. Itu yang paling utama.

Ica, walaupun Ica masuk Quran kiranya lambat. Darjah 3 baru masuk, blame me. I was never consistent in teaching you well, blame the hormones.

Ica kalaulah Ica tahu betapa pentingnya Al Quran ni, Ica akan nak baca setiap masa, setiap hari. Kalau masa tak boleh baca Ica akan rasa kosong. Rasa rindu ketenangan selepas membaca tu.

Ica mama tak kaya takde harta bersusun-susun tapi mama rasa bersyukur sangat dapat kenalkan Ica kepada Al Quran. Tq to Papa juga hari-hari hantar anak-anak mengaji.

Ica belajarlah mengaji rajin-rajin sampai khatam. Mama sentiasa doakan.

One day maybe you will read this.

I am so proud of you. Ica kenit aje orangnya, but you did it. Yeay!

Ica ada tanya:

Macamana Mama tahu Ica akan pilih biru bukan purple? –> after I story mory

I just smile. Kadang bantuan Allah itu dalam banyak hal kan.

Alhamdulillah. Tq Allah for everything.

Sebuah Quran warna biru, may you be our witness later, may you help my kids forever amin.

Selamat berpuasa uols. Semoga diberkati Ramadhan ini. Entah kenapa kali ni sayu lebih ye tak ke aku sorang je rasa ni?

2 thoughts on “Satu Quran warna biru

  1. Aww… what a hard day Ana… aku pun bergenang2 air mata membaca cerita ni… hugssss.. semoga semuanya dipermudahkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge