Diy meja palet, mini garden dan BBQ sepantas kilat!

Assalamualaikum. Sekarang memang malas nak fikir tajuk. Jadi post kali ini adalah rangkuman projek diy terkini dekat rumah iaitu meja palet untuk taman, taman mini berkolam ikan telah mati 2x dan bbq party sepantas kilat. Ceritanya adalah selepas ini.

Sekarang memang tengah panas pilihanraya kan. Saya dari sebelum, sedang dan selepas tak delah ambil port sangat. Sebab saya rasa kau sokonglah mana-mana pun, kau juga yang kena membanting tulang bekerja setiap hari. Kau jugalah yang perlu ubah nasib diri dan keluarga. Kita doakan yang baik-baik sahaja untuk negara kita. Kita pun dah tak berapa lama lagi nak hidup. Harapnya generasi anak-anak kita nanti semuanya baik, tak ada korupsi, negara pun makmur. Islam tak pernah dilupa. Anak-anak dah besar letih juga nak menjawab persoalan aku undi parti apa -_-“, apa beza Umno, Pas, Amanah dan lain-lain. Oh my! Okeh as I am really bad at politics let s move to the topic todayyy.

Diy meja palet

Okey selalu berangan adalah meja taman besi warna putih kat luar. Survey sana sini SSF Home Deco bagai. Tapi Papa cakap since kitorang ada stok kayu palet jenis pine untuk photobooth dulu, dia rasa dia nak buat meja. Saya macam urm – rasaa???

For your info dak Papa ni dia sangat bizi. I memang ragui bukan kebolehan dia cuma masa dia tu. Papa ni memang pernah cat seluruh rumah kitorang dalam dan luar (dengan adik dia), buat wiring masa renovate rumah (pun dengan abang dia) dan sentiasa melayan apa-apa jua projek merapu yang aku dapat ilham seperti buai kayu dll. Talent saya seperti biasa adalah memberi cetusan idea, lepas tu dia yang akan terover excited plan nak buat itu ini (yang aku satu hape bende tak paham bab teknikal ni) pas tu tetiba benda tu siap. Kiranya dia ni suka mendengar idea lah lalu akan dikembangkan idea ittew menjadi realiti.

Tapi plan dekat 2 minggu jugak dengar nak buat-nak buat tapi tahu dia sibuk gila so saya rasa meja ni mungkin akan siap tahun depan. Lepas tu di satu petang yang damai…

meja palet diy

tetiba dia bawak balik meja palet ni dengan 4 bangku. Bangku tu memang saya dah ada cuma 2 dah spray putih guna untuk party dulu. Saya macam urm pandai pulak dia ni buat meja. Mula-mula dulu ingat nanti mesti tak lawa hahah matik lah kalau Papa baca. Dia kata dia cuba aje buat jadi pulak. Kalau siapa yang biasa baca blog ni tahulah Papa ni dia agak teliti nak ukur tu betul-betul precise you. Takde macam aku ni ha malas-malas nak ambik pembaris bagai. Ketidaktelitian? Never exist in dak Papa’s life. Kenkadang rasa terharu gak mesti dia teliti masa nak pilih aku dulu kan wakakak –> menyedapkan hati -_-”

diy succulent

Oh yang atas meja ni orang sekarang panggil succulents? I bajet adalah tumbuhan kekaktusan (tanpa daun) dalam pot kecil. Ica teringin so bagitau Papa dia juga yang pergi belikan. Bekas tin tu memang ada dah lama beli di Kaison cuma tin tu dilubangkan di bahagian bawah dia (guna drill gun), tanah hitam pun ada projek tanam herba dekat dapur (read: daun bawang) hari tu. So benda-benda ni pokok, batu, cendawan, candy stick tu semua ada jual kat kedai pokok. Saya suka plan benda-benda gini kalau cuti panjang so budak-budak akan excited gila. Belakang tu Aiman punya. Si Amira (sepupu) pun dah dapat riang ria bawak balik 1 tin. Pendek kata siapkan duit ajelah untuk benda-benda macam ni sekarang dah banyak pilihan. Tapi budak-budak suka. Pokok sila bertahan jangan mati cepat ok.

Mini garden revisited

diy mini garden

Walaupun rupa kolam ni tak berapa nak semenggah tapi saya share jugak lah. Bab luar rumah biasa Papa yang kemas. Kolam ni tak tahu kenapa dah lama terbengkalai macam tu aje mungkin sebab Papa tu yang sibuk gila. Kolam tu ada, pam tu sentiasa on, tapi ikan tak ada. Ada 1 malam tu saya terjaga pukul 3 pagi sekarang dah macam mak aku kat kampung sibuk slowkan kipas dengan tutup aircond bilik orang malam-malam 😀 Lepas tu masa renung kat luar tengok kolam ni suram aje macam eh nampak sangat aku tak pergi area sideyard ni?? (opposite of backyard)

Esoknya bagitau Papa kenapa kita bayar bil tapi kolam takde ikan bla3x. Terus dia mengambil langkah proaktif kata nak ambik grass carpet lama saya nak tampal, lampu photobooth saya nak hias, cendawan 2 ketul tu saya jumpa dekat stor. Bermulalah kerja-kerja penampalan rumput palsu itu guna gam beli kat kedai hardware. Dia ukur, lepas tu gunting, lepas tu tampal. Kolam tu memang sedia ada. Cuma lantai tu ditampal grass carpet yang beli meter. Saya beli 1 meter dekat kedai supply barang pengantin dalam RM110 dulu. Cukuplah untuk cover area ni. Nampak juga kesan-kesan gunting tu tapi overall I okey aje asalkan kau tak suruh aku buat haha.

diy gam rumput
Inilah gam untuk tampal fake grass carpet tu RM20 setin beli di kedai hardware

Lampu tu ada tapak kayu sebab untuk photobooth dulu. Papa buat satu plug untuk lampu petang tu juga. Bunga tu tambah kemudian. Oh anak-anak yang timba air kolam lama, cuci dan tambah air baru. Berarak pergi beli ikan. Saya pesan beli ikan yang susah nak demam sebab kita ni malas nak jaga. Macam pokok kat rumah semua mana pernah siram memang tahan lasak. Ica si lurus siap pesan kat Papa- Mama suruh beli ikan susah nak demam haha. Sejarahnya ikan kap 5 ekor tu hidup 3 hari lepas tu mati. Papa beli baru lepas tu masa tukar air lupa letak ubat klorin dah arwah lagi. Takpelah dah ajal dia sampai di situ saya cakap. Kita belilah lagi nanti.

BBQ party instant

diy meja palet

So meja dekat luar ni selalu letak tepi kolam lepak dekat sana. Belum boleh letak open air sebab Papa belum syelek lagi. TIP guna kayu palet adalah pilih kayu palet jenis pine sebab warna cantik, ira kayu nampak jelas, ringan, dah mudah nak paku, cabut paku ke. Papa cakap senang aje buat ni sebab ini bukan kayu pine yang berat yang biasa orang buat tapak angkat barang-barang tu. Harga memang mahal sikit sebab dia jenis yang baik sikit.

Bila cuti lama ni saje tergerak hati nak makan kambing, tapi bbq sendiri sambil lepak tepi rumah. Papa terus kata ok, pergi beli barang dekat Mydin yang dah siap marinate, pinjam ayah dia punya grill, terus malam tu on. Gembira lak rasanya malam tu appointment aku dengan kuali dan periuk nasi kat dapur tak ada haha —> letih woi hari-hari masak.

Budak-budak happy gila..

Anak dah besar-besar ni nak kena kreatif sikit merancang aktiviti. Lebih together2.

bbq party

Memang berguna grill ni mentua punya. Belah suami saya memang selalu buat bbq cuma saya prefer private party kali ni. Lagi satu plan nak buat birthday Ica ala-ala backyard party jadi nak tengok cukup ke peralatan rumah, apa nak standby barang-barangnya. Nak standby kipas berdiri sebab panas gak kat luar gitulah miss perfectionist memang gini semuanya nak direadykan hehe.

bbq party 2

Nak senang beli aje yang dah siap marinade kat Mydin, ambil kuah lebih, balik tu perap sosej sekali. Rumah saya memang jarang lah makan benda-benda segera macam hot dog, burger ni. Sekali-sekala boleh lah. Saya particular juga bab makan-makan ni. Kalau anak teringin McD drive thru le. Kat hujung sana tu sibuk si Siti Rubiah enterframe. Cubaan nak famous lettew…

diy meja palet 2

Kau tengoklah dengan rumput tak sempat nak panggil Bangla potong, si Ica dengan Aiman yang kemaskan meja cawan semua tu. Ada khemah Ikea siap pasang sekali itupun hampir nak buang sebab rasa tak relevan anak umur 9 dan 13 tahun sekali dia duorang berebut pulak khemah -_-“. Ada banyak imperfections dalam post ni. Kalau dulu saya tak akan post gambar yang tak kena, tak cantik, malu dengan orang rumah kau tak lawa/ tak kemas/ tak bergaya. Pagar cat terkopek haha (Papa bila nak cat tu Pa?) tapi ada banyak kenangan di sini.

Kita 4 orang bergelak-ketawa pilih barang kat Mydin. Semua boleh beli makanan pilihan masing-masing.

Aiman nak pilih yang belum marinade kau dah kenapa ini dah pukul 5 mana sempat kau nak marinade pukul 8 karang kau nak bakar. Kau ingat Mama kau ni pandai nak perap secara ultimate cepat macam tu?

Tentang anak-anak yang asyik tanya bila kita nak susun barang ni Mama? Saya cakap biarlah gelap sikit sebab malu kat jiran nak pergi masjid haha. Relevan tak malu gitu maksudnya orang sibuk gi masjid kau sibuk nak buat bbq. Gilo kan perasaan macam tu haha.

Ada banyak video dan gambar malam tu. Semua orang pun happy. Kucing pun kenyang.

Kadang-kadang life is about imperfections. Kau rasa hidup kau tak sempurna tapi sebenarnya tak. Dah cukup sempurna dah sebenarnya. Cuma mata kita yang selalu mencari kekurangan.

Oh Aiman nak balik tuisyen in 1 hour so I have to cook. Kau masak apa aje habis sekarang sebab again–> anak-anak tengah membesar. Thank you for reading this post-  meja palet untuk taman, taman mini berkolam ikan telah mati 2x dan bbq party sepantas kilat. I always noticed that HOME is where my heart is. Kalau orang lain suka bercuti atau apa-apa benda lain pun, kelegaan bagi saya bagi hari yang penuh serabut adalah balik, buka pintu rumah, rumah saya bersih (di mata saya) dan adanya orang-orang yang saya sayang yang dipinjamkan kepada saya. Kadang jadi monster but still HOME is where my heart is.

Always.

Jumpa lagi. Bye!

One thought on “Diy meja palet, mini garden dan BBQ sepantas kilat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge