Be like you…

Hi. Kerap juga feeling nak menulis sekarang ni jadi baguslah. Life has been so hectic nowadays hence I need a little escape here.

Kadang godek blog tengok artikel lama kat Tazkirah net. Bila baca artikel Stephanie Kurlow kat sini yang berkata – for me dancing is like flying deep inside me I relate it to myself that

for me writing is like flying –> yang feeling diri penulis sahaja akan faham ayat ni

Kerja saya setiap masa adalah mengarang ayat sahaja. Nak bagi klien dan hakim faham apa yang cuba disampaikan. To simplify complicated things. Dulu saya selalu ikut sample orang bagi tak tahu zaman bila punya end up kena marah kaw-kaw depan hakim yelah kau simply tiru adjust sana-sini. Akta pun tak baca bila kena marah 3 hari tak boleh tidur sebab malu dengan lawyer lain kena marah dalam open court. I learnt the hard way. Tapi sebab kena marah tu lah I reti buat research, go to library, deliver my own submissions or theories and alhamdulillah never lost in battles. Selalu ingat nama hakim tu sebab dia marahlah I tak pernah kalah kes selama ini. Semoga Dato dianugerahkan kesihatan yang baik untuk marah lawyer2 baru nak up yang lain haha –> busuk hati tak 😀 . Kata nak kan kejayaan kan?

Kadang kau nyampahs orang marah, ajar kau tapi orang tu lah yang nak betulkan kau. Kalau tak ditegur, kau ingat kau jadi orang?

Oh esok Abe Aiman ada tournament. Saya tak pernah suruh masuk alih-alih dia nak masuk sparing. Sparing tu tahu kan yang orang lawan tendang-tendang tu. Budak form 1 dia sorang aje yang masuk lain semua seniors. Saya selagi kau suka, kau tak abaikan belajar, mengaji semua, kerja-kerja rumah –> silakan masuk.

Saya pertama kali masuk sparing masa umur 18 tahun dekat UKM. Saya menang gangsa 2 tahun berturut-turut. Kolej saya kolej sukan jadi mesti masuk apa-apa aktiviti kalau nak stay dalam kolej. Saya walau anak cikgu adik-beradik semua tengah naik manalah mampu nak duduk luar sewa rumah semua. So nak hidup kena pandai-pandai senior ajar masuk taekwondo confirm stay kolej so kemudahan cafe, bas semua 24 jam. Saya memang suka taekwondo so takde hal nak masuk tournament.

Bila Aiman nak masuk ni rasa terharu pun ada. Takde sape pun suruh dia. Dia cepat umur 13 dah masuk sparing. Tak taulah apa perasaan nak tengok anak kau nak kena terajang besok. Kadang kat rumah tengah buat homework tetiba dia bangun lantas menerajang ke belakang terperanjat jugak sis gaya praktis begitu. Rumah saya ada cermin besar so konon melihat gaya sepakan ke belakang kat cermin lettew. Excited dia nak pergi tournament ni dah dapat t shirt wakil sekolah kalau boleh nak tidur sekali dengan t shirt tu. Bila dia dah register baru saya bagitau saya dulu pun masuk sparing juga. Happy je dia dengar. Mamat ni dah bujang so ada juga saya mengamalkan nasihat Cikgu Titanium yang kata belajarlah let go-budak lelaki ni lain sikit. So saya bagitahu dia i trust you so dont break my trust ok. Nampaklah perubahan kepositifan hidup dia tu bila kita mula percaya (tapi bukanlah sepenuhnya). I pun dah tak de stress sangat hari-hari boleh aje rupanya dia menguruskan kehidupan dia siap buat kerja rumah, kerja sekolah semua tu tanpa disuruh-suruh dan buat keputusan sendiri. Sekali sekala kau spot checklah. So far so good so thank you Cikgu Titan atas nasihat yang bernas itu. I read all comments tau selama ni tapi tulah ada tak sempat nak balas.

Aiman ni dia minat subjek bahasa kadang bila dia menulis dia cakap dia nak jadi macam saya. Saya macam haa lawyer ke? Tak payah laa

Abang nak jadi penulis macam Mama.

Mama hebat, Mama penulis —> referring to Tazkirah Net

Yang aku rasa macam nak tercekik pun ada sebab saya sebenarnya dah berhenti menulis di sana. Tak tahulah bila nak start semula.

Tapi dalam ingatan dia saya sentiasa seorang penulis sebab dia pernah nampak profile menulis saya di sana dulu. Kagumlah kononnya di situ.

Dengan Aiman ni boleh heart to heart talk, saya selalu nasihatkan dia untuk sentiasa mengejar impian dia, saya selalu percaya dia akan berjaya sebab kita dah melalui macam-macam cabaran dari dia selalu sakit, orang cakap tak pandai, lasak melampau, ketinggalan dalam pelajaran tapi last minute biasanya dia akan mengenepikan semua tanggapan itu.

I pray that you ll be better than me, to fly higher than me, and of course to kick better than me 😀 !

Aiman good luck sparing esok 5/5/18.

Ok bye!

#betterthanme

#shouldijeelingmauttheotherteam?

#shouldisabotagethem?

#justkiddinguols

2 thoughts on “Be like you…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge