I get paid…

Hai assalam.

Today marks my 3 years of blogging here.

Tahun ni memang merudum posting semua sebab jadi cikgu tuisyen UPSR dan semuanya.

Tapi still hari-hari ada orang baca kadang tengok report GA dia cakap there was a spike on your post blablabla.

Memang itu tujuan saya menulis. Menulis adalah satu perkara yang kau boleh dapat benefit atau dosa yang berterusan dari situ. Hopefully I will keep writing something beneficial here. Maybe to cheer your day, maybe you will laugh or cry menitiskan air mata with me reading the posts here haha. As long as there are benefits I will keep paying the web renewal fee haha.

Kerja macam saya ni kadang klien contact lepas office hour bagi instruction bagai. Kadang kerja tu kau tak boleh buat kat rumah sebab sistem tu dekat komputer ofis or kau malas nak buat dekat rumah. Ada klien call berjam nak luahkan cerita projek dia tak jadi kena batal semua. Kadang-kadang I rasa I boleh jadi pakar psikologi sebab orang biasa mudah nak bercerita dengan saya. Kakak saya pernah cakap saya ni seorang yang cool sebab dia bagitau berita terperanjat gila pasal famili saya boleh cakap –ye ke.

Dia tanya mana ekspresi terkejut gila kau tu ha. Sebab akak siap macam menitis-nitiskan air mata emosi 3 hari semua.

Entahlah maybe I am emotionless in person. Tapi in writing ha kau tengok. Menitis-nitis air mata baca pasal Tommy gemuk haha. Sebab dari kecil I used to hide my feelings. Ayah garang. Karang nangis lebih-lebih kena marah. So nangis dalam hati.

So persoalan klien yang orang lain macam pikir tak reti bahasa yang contact orang pasal kerja out of office hour, hari ni staf saya cakap:

I am not sincerely working like you. To reply messages at home. I don’t get paid at home.

Yes I am sincere with my work –> I reply.

I will read the messages, take note and reply the next day  that work is done–> I added.

(note: my staff is a non muslim)

*******

Tiba-tiba teringat satu quote yang saya dapat masa saya mula-mula jadi penulis di Tazkirah net.

Bila kau buat sesuatu, kau buat kerana apa?

Kerana gaji?

Kalau saya sebab artikel kau akan dibaca oleh beribu-ribu orang? Glamer di situ

Or kau stress takde orang like pun??? Stress tahap nangis kat toilet haha.

Kerja saya memang biasa sahaja. Orang panggil lawyer cabuk. Kadang orang perkecilkanlah macam-macam. Klien sound tu biasa. Some people treat us like sampah. Really.

Tapi saya kerja bukan kerana nama. Saya kerja kerana SATU perkara sahaja.

Bila kau ikhlas buat kerja kau, DIA akan membalas dengan RIBUAN kebaikan. Yang kau sahaja boleh listkan sendiri satu-persatu.

I remember the quote again today.

“I GET PAID FROM ALLAH, NOT FROM YOU” (read: boss, bank, client etc).

Thank you Allah for all the payments till today. Non stop.

Thank you Tuan Adly for the quote and video from Nouman Ali Khan.

Love it.

Sometimes a quote will change your life forever….

4 thoughts on “I get paid…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge