The Pines Hotel Melaka- breakfast buffet, facilities and little BIG surprise???

Hai Assalam. Lama tak menulis kan. Kali ni tak sempat rindu sebab nak jenguk blog pun tak sempat. Ini anak nak peksa (selagi tak peksa -_-“) tak tahu lah bagaimana pergolakan emosi hakak nanti haha. Jadi di dalam kesejukan bilik akak di tengahari lunch time yang permai ini, bertemankan nescafe suam kurang manis ikat tepi, terimalah The Pines Hotel Melaka – breakfast buffet, facilities and little big surprise!!! –> bajet tengah buat persembahan pentas.

Bila kita lambat update, kita jadi lupa feeling tu kan. Jadi haruslah saya update sekarang. Bersedia untuk lihat gambar yang banyak. Masa kat hotel gigih yang amat amik pic sana-sini. Ada sekali chef dekat cafe tengah meronda tu siap beri laluan kat akak nak ambil gambar deretan makanan dia. Terus hati akak terdetik:

Eh chef ni tau ke aku ni blogger terkenal nak review hotel lantas menjadikan post The Pines Hotel Melaka review ini di mukasurat 1st enjin carian Google nanti???

Haha berangan tak sudah-sudah. Saya kan suka cakap sendiri-sendiri. Lepas tu gelak sendiri kot-kot tulis dalam blog nanti kelakar. Apa nak jadilah kau ni Diana hahaha…

The breakfast buffetthe pines hotel melaka

Ok inilah cafe dia namanya The Oak. Kalau dah book just beritahu nombor bilik terus masuk. TIP: pergi waktu pagi tak ramai lagi. Kitorang sampai 7.30 sebab nak pergi gym lepas ni before ke pool. Kononnya.the pines hotel melaka

Ini stesyen untuk minuman sejuk. Saya suka sebab dia macam old skul gitu. Terus cakap- Pa nanti bilik kerja kita nanti buat style gini Pa. Kononnya work station gitu. Ok darling –> kita dua orang memang suka berangan.

the pines hotel melaka

Ini pula stesyen roti-roti dia. Nampak sedap. Ada lagi satu booth lagi macam ni tapi tak ambik pic sebab malas. #bukan mat salih

the pines hotel melaka

Makan buah dulu ya sebelum makan berat-berat.

the pines hotel melaka

Yang ni bahagian rencah-rencah untuk bubur nasi dia. Suami dan anak-anak saya sukalah ni. Saya tak. Saya + Danial masih mencari pencuci tekak masing-masing hehe —> dasarrr

the pines hotel melaka

Ha yang ni oklah kan. Ada nasi lemak, mi, kuey teow goreng bagai  semua tu dan dia ada banyak jenis jeruk dalam balang besar tu. Kalau ada bini pregnant wadus senang banget tugas kamu Pak. Pasti dia berhenti bising mahukan asem asem—> selalu speaking dengan bik Faridah bajet betul slangnyathe pines hotel melakaIni pun bahagian favorite family saya. Segala jenis bahan per sup -an. Ada ke perkataan per sup- an??? Kira ambil bahan-bahan ni nanti diaorang letakkan mi, kueyteow, mihun ke dengan sup dia.

the pines hotel melaka

Ha yang ni baru pinggan saya haha. Roti jala boleh tahan. Roti canai- sedap! Kuah kari-sedap. Nasi lemak- sambal tu biasa. Overall not bad sedap juga. Cuma saya terlalu suka nasi lemak (sebab tu badan kau berlemak) jadi saya prihatin tentang sambal dia. Roti canai OMG memang sedap sebab saya jarang makan takut gemuk. Puas hati lah yang ni memang sedap walaupun nampak biasa aje.

the pines hotel melaka

Ah these are the darling(s). Biasalah akak kan sweet tooth suka benda gini yang mendebabkan tapi kena control. Pancake dan karipap sumpah sedap! Terus teringat dulu pernah baca Dato’ Fazley kata mak dia pesan carilah calon isteri yang pandai buat karipap. Jadi bila wife dia nak mengorat dia, wife dia terhantar (tanpa tahu syarat tu kononnya) sebekas karipap yang dia buat terus Dato’ Fazley approve jadi wife. Terus akak bersyukur masa baca tu nasiblah dak Papa dulu  tak ada syarat -ha cuba Ana buat karipap saya nak rasa dulu! Sama ada akak nangis masa tu terus reject dia (bukan dia reject akak ok) atau masuk kelas buat pastry terus. Dulu mana ada banyak kelas belajar gini ooii —> syukur selalu

#dah tua pun tak reti buat karipap

#makan je kau reti

#bila nak insaf

#cari resipi karipap simple tapi sedap sekarang jugak!

the pines hotel melaka

Ini stesyen air sejuk dia. Sedap! Air panas dia guna macam Nescafe barrista ke cam tu akak tak ambil pic pulak sebab rasa cam huru-hara kau nak ambik kopi nak ambil pic lagi. Lagipun pakcik belakang tu dah pandang serong aje.

#pakcik tak ada blog nak update pic lettew

the pines hotel melaka

Saya kan tak pernah makan dim sum, so saya try. Lepas tu rasa dia sumpah sedap gila! Dengan kuah-kuah pencicah dia tu…

the pines hotel melaka

Ini lah hall makan The Pines Hotel Melaka ni.

the pines hotel melaka

Kitorang duduk kat tengah dia ada sofa hijau ni. Sebelah tu dia ada baby umur 8 bulan. Dia dok cerita tak sempat nak makan, baby nangis, muntah semua, nak berdokong aje. Kitorang senyum aje borak-borak juga layan baby dia. Kita semua pernah lalui semua tu. Rasa nak tercekik masa makan sebab layan anak. Yes. We can feel you. Bila jumpa situasi macam ni cuba ada rasa empati sikit kat ibu bapa tu. Layan borak ke cakap normallah perkara tu (jangan pulak kau cakap anak i tak macam tu, anak i baik aje bla3x), agah baby dia sikit ke (main ba-cak!), perhatikan anak-anak dia yang lain ke takut terlepas ke area lain. Papa sentiasa disukai oleh baby-baby nanti diorang ketawa bila dia agah. Akak pun tak paham muka dia tu kelakar sangat ke -_-”

the pines hotel melaka

Ini area yang nasi lemak etc tadi tu dari table kitorang. Hiasan dia ala-ala Baba Nyonya pun ada.

the pines hotel melaka

Yang cereal bagai pun ada macam biasa. Untuk kanak-kanak riang.

the pines hotel melaka

Ni pinggan Danial yang ke 5 kot. Danial ni bawak dia makan buffet memang tak rugi. Saya ngan dia sentiasa -Ok Den pas ni kita try makan yang lain pulak #team kuat makan.

the pines hotel melaka

Dia banyak rak macam ni tau untuk kuih-muih juga. Cuma ni dekat meja-meja orang segan juga nak ambil pic. Kerepek lah, biskut tin-tin kat kedai kampung pun ada.

the pines hotel melaka 33Kalau bulan puasa mesti akak aim dengan tamak haloba kuih purple tu.

the pines hotel melaka

the pines hotel melaka

the pines hotel melaka

Aiskrim ni si Danial masih berupaya habiskan lagi haha. Makanlah asal jangan membazir sudah.

the pines hotel melaka

Yang ni memang paling sedap. Dim Sum. Kuah sambal dia digoreng garing sangat. Macam teringat-ingat lak sedap dia. Buat sendiri senang kot. Cella ada resipi dim sum ke dalam blog kau Dik? —> perangai panggil orang dalam post. Kau ingat WordPress ada fungsi tag blog orang???

Overall, breakfast buffet dia sedap dan selesa tempatnya. Cuma bila dah ramai, yang tukang ambil pinggan pun macam cepat sangat nak clearkan meja kita. Ada ke kopi akak belum habis minum pun dah diangkatnya tanpa bertanya. Itu ajelah yang slacknya The Pines Hotel Melaka ni. Seingat saya ada seorang budak perempuan Melayu aje yang tanya – boleh saya angkat piring ni? Yang lelaki semua main angkat sahaja. Tapi kita duduk pun dah lama juga so pasrah ajelah. Jadi turun awal masa tak ramai tu memang bagus supaya kita boleh menimati makanan dengan tenang di The Pines Hotel Melaka.

The gym

the pines hotel melaka

Gym ni khas untuk yang suka work outlah kan. Kitorang plan nak pergi sekali dah makan semua dah berat maka mari berehat tengok Astro dekat bilik. Gym ni berada di Tingkat 8. So kalau para atlit sekalian nak datang tak lah risau six packs korang lari ke. Lepas makan ha apa lagi workout lah!

Surau

Ok surau memang ada sebelah gym ni saya rasa memang khas untuk bulan Ramadhan ke kan. So no worries surau ada kalau korang berbuka puasa di The Pines Hotel Melaka ni. Surau di Tingkat 8.

Sewa basikal dan shuttle service (van) ke Melaka RiverCruise bay, Jonker Street dan Dataran Pahlawan Melaka

Ok sewaan basikal memang disediakan di sini dengan bayaran tertentu.

Free van service ke Jonker Street, Rivercruise bay dan Dataran Pahlawan yang dekat dengan Bandar Hilir (Menara Tamingsari, Stadhuys semua tu) juga disediakan. Cuma dia ada masa berlepas dan kena inform dulu hotel untuk memudahkan pergerakan anda. Nak book tiket Rivercruise pun boleh rasanya kena lebih 20 orang ke macam tu ada special price tiket tu nanti. Servis ni percuma aje untuk penghuni hotel.

Melaka jammed gila masa weekend dan cuti sekolah, jadi kenapa nak pening kepala drive uols???

The little BIG surprise

the pines hotel melaka surprise

Pic kredit to The Pines Hotel Melaka

Ok orang lelaki selalu pening camne nak surprisekan wife korang kan? Karang silap beli jenis tudung ke, dia nak yang 13 muka ke, abih camno?

Ok The Pines Hotel Melaka ni ada siapkan servis surprise ni untuk birthday ke, anniversary ke. Harga dalam RM200+ ke atas. Orang perempuan ni dia kalau nak pergi bercuti pun kadang stress sebab macam-macam nak pikir, ubat anak lah apa lah —> we are born pemikir ekstrimis like that -_-”

Kalau korang teringin nak gembirakan wife korang apa kata hadiahkan pengsurprisan seperti ini untuk bagi effect -wowweee ah tq darling. Love you! Ewah. Amboi bukan main berangsa-angsa lagi ye… Bagilah dia moment nak berselpie ke apa jagalah anak tu kejap. Kitorang biasalah menghargai momento-momento seperti ini berlebih-lebihan haha.

the pines hotel melaka surprise

Pic kredit to The Pines Hotel Melaka

Ha nak yang cantik mahallah sikit ye. Mohon jangan nak berjimat sangat di hari ulangtahun. Harga 200+ tu serius berbaloi sebab kalau uols tanya kat surprise planner pun lebih kurang gitu juga dan pihak hotel juga tidak benarkan 3rd party untuk sediakan.

Nak buat birthday anak pun ok apa. Jenuh tau nak angkat belon helium dari kedai dengan berbelit lagi, pastu penuh kereta kau dengan belon tu halang pandangan cermin. Kut meletup lagi, anak tak menyempat nak main lagi –> bercakap menurut pengalaman.

So nak order ni jangan lupa contact hotel bagitahu dulu details etc. ok

Overall experience

Overall, saya suka The Pines Hotel Melaka ni. Cantik, bersih, selesa, makan pun sedap. Ada hiccups here and there tu biasalah kan. Makanan di hall juga disahkan halal oleh Jakim boleh lihat semua details tentang services DI SINI.

The Pines Hotel Melaka if you read this, you are welcome. And thank you very much for the wonderful experience. Semua orang happy dan hilang semua kestrestan iols hehe.

Jumpa lagi. Bye!

p/s: read the first part review The Pines Hotel Melaka HERE!

4 thoughts on “The Pines Hotel Melaka- breakfast buffet, facilities and little BIG surprise???

  1. Assalamualaikum..
    Huh…patut la dah seminggu asyik tersedak..
    Sis Dalin dok panggil…hihihi..
    Da tanyer mak kiter pasal dim sum tu..
    Mak kitet gang ar hantu dim sum
    Tapi kiter x minat.
    Mak kater lum pernah try tapi dah salin resepi dim sum tu dari Channel 703..cheff Martin Yen buat guna tepung ” tang ming”…
    Tunggu next week kiter ada hi-tea pengawas …nanti kiter minta resepi kat chef yer…hahahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge