Best sangat ke makanan kucing Royal Canin ni?

Hai. Lama cuti Chinese New Year? Saya masih cuti lagi. Kali ni update blog sebelah ada anak sorang tengok tv- kartun, sorang lagi main ipad. Memang ajaib sebab saya biasa blogging tak boleh ada orang, kena sunyi sepi.  Tak apalah kena biasakan diri kalau tak sampai sudah blog tak berupdate. Kali ni saya share pengalaman saya bagi kucing makanan Royal Canin yang kononnya glamer sangat tulah.

Dulu saya pernah cuba bagi Elle tapi dia macam suka kibbles yang biasa tu. Bila bagi dia Royal Canin (RC) ni dia macam tak lalu sangat. Bila bagi kucing lain kat luar makan kibbles biasa tu dia pun tumpang sekaki. Saya memang malas nak tulis pasal zat, khasiat RC ni sebab itu korang boleh google atau tanya pada vet/ kedai. Perkara yang saya share dekat blog ni biasanya apa yang saya lalui/ pengalaman saya. Tapi bila google pun macam tak ramai orang yang share pengalaman dia jadi biarlah saya tulis sikit-sikit dekat sini.

Kalau sekali fikir eh mahal pulak Royal Canin ni kan. Satu beg/ guni tu harga dia ratusan ringgit. Tapi ada kedai yang jual repack macam ni. Sesuai kalau korang saja nak try/ test atau takut membazir macam saya karang beli tak nak makan pulak.

harga makanan kucing royal canin 2

Harga satu pek Royal Canin ni satu kilogram = RM18.90. Saya beli di kedai pet di Bukit Baru, Melaka. Ada kedai macam Klinik Vally tu jual lagi mahal macam 500 gram RM15 macam tu. Saya pun tak faham mungkin tu yang baru repack ke. So far beli yang ni ok jek selesai budak-budak ni makan termasuk kucing luar yang menyelinap masuk rumah.

harga makanan kucing royal canin 3

Ok yang saya beli ni adalah jenis makanan kucing Royal Canin Fit 32 untuk kucing dewasa. Ini semua atas saranan Dak Papa yang sentiasa ada reasoning khas nak membeli barang pilihan dia. Alasan dia beli Fit 32 ni adalah sebab kucing adik dia Lulu sihat gemuk aje makan Fit 32 ni sejak kecil. Sebab Papa ni dia tahu saya malas nak fikir sangat tapi inspektor sahab jadi dia perlu ada reasoning yang kuat haha. Sebab saya mesti ada jawapan balas seperti – Pa tapi Dak Tommy ni kan kecik lagi baru 4 bulan kenapa lak nak bagi untuk kucing dewasa ni? Bila ada bukti yakni Lulu yang comel jadi alasan dia kukuh lagi boleh diterima so I rest my case —> nasiblah ada bini lawyer tehehe.

harga makanan kucing royal canin

So inilah rupa satu beg besar Royal Canin ala guni harga dia 10 kilogram dalam RM168 macam tu. Ini kedai pet besar di Paya Ikan, depan masjid Bukit Baru, Melaka. Kedai tu best sebab kau tanyalah apa pun cara penjagaan arnab ke, dari mak bapak owner kedai dia yakni boss, sampailah anak-anak dia yang lelaki perempuan sekolah menengah akan rilek je jawab kena buat gitu gini dengan bersungguh-sungguh. Orang berniaga begini memang bagus sebab dia ada pengetahuan tinggi tentang produk dan pengalaman yang tak boleh dijual beli. Orang keluar masuk kedai dia memang tak henti-henti maybe sebab rasa selesa orang tanya dia jawab je. Dekat luar kedai ada 4-5 mangkuk untuk stray cats makan. Saya bajet mana kitten  yang comel tu dia ambik jual kot tapi at least dia sudi bagi makan yang kat luar semua tu respect jugak lah.

So far bagi Royal Canin Fit 32 ni ok juga. Memang ada banyak jenis yang lain rasanya untuk kitten/ anak kucing ada yang lebih mahal juga. Saya suka beli yang pek sekilo ni sebab takut masuk angin sebab budak dekat rumah ni mengada jugak nak yang crunchy aje. Nanti nak try yang jenis Mother & Baby punya, atau yang berbulu lebat ke. Bagi saya yang penting dia sihat, gigi tak patah kut keras sangat ke. Lagipun si Kitty yang sedang bunting kali kedua pun selalu makan jugak so maybe try yang Mother & Baby kot lepas ni. Macam-macam dorang ni nak meniaga makanan untuk ibu kucing pun ada -_-“.

Ok kebaikan utama Royal Canin ni selain kucing sihat adalah najis kucing tu tak berbau sangat. Ha ni sape tak bela kucing mesti rasa geli geleman baca haha. Saya taubat dah beli yang pek wet food kecik macam Whiskas/ Friskies dalam tin tu ke sebab bau najis dia memang urmmm. Kucing saya toilet trained maksudnya dari saat pertama dia masuk rumah kita dah kurung dia dalam toilet yang kita jarang guna.  Biar dia makan/ minum dekat situ. Boleh main tapi masukkan balik lah. Bila dia dah membuang 3-4 kali dekat situ dia akan terbiasa dan lepas tu kerja kita dah senang. Tak perlu nak pasir ke just siram aje. Dan boleh lepas aje dalam rumah walaupun waktu kita tak ada. Teknik ni Papa yang ajar sebab dia ajar kucing dia dari kecik semua macam tu. Syaratnya kucing tu kecil lagi, masuk je rumah kita terus train bukan dah lama memang kirim salam. Macam saya ada 3 tandas, kita pilih bilik mandi dekat belakang yang tak guna sangat so dekat situlah kita train dia. So far semua ok takdelah pening nak uruskan pasir bagai ke. Dont worry I am a clean freak toilet memang bersih cuci dengan Dettol lagi ok.

Saya ada baca satu majalah tentang kucing memang bagus cover depan dia gambar Mark Adam. Dekat situ banyak sangat info antaranya tentang Royal Canin ni. Entah mana majalah tu nanti saya snap gambar. Ada jugak info kenapa kucing suka tidur dekat muka, very informative lah.

Oklah. Itu sahaja saya share kali ni tentang makanan kucing Royal Canin. Saya rasa bergantung kepada jenis, ada harga yang mampu milik juga. Kalau nak cuba beri kucing makan, mula-mula memang dia buat taktau aje, tapi biar aje jangan bagi makanan lain, nanti dia makan juga. Beli yang pek kecil dulu, cuba tengok dia suka tak? Yang penting kucing kita sihat sebab bila dia dah sakit, kita pun susah juga nak jaga sebab ada kerja lain dan kita pun bukannya reti sangat kan.

So Tommy makan makanan kucing Royal Canin Fit 32 ni sihat ke dia???

harga makanan kucing royal canin 4

Lihatlah si gemuk ni. Tidur aje kerja dia. Dia memang sihat. Gebu gebas bulu dia. Ya abaikan cebisan popcorn tu. Bye!

2 thoughts on “Best sangat ke makanan kucing Royal Canin ni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge