Saya ada satu memori ini dengan El.

Setiap kali saya blogging, dia mesti ada, mata dia redup merenung saya.

Biasanya siang dia melilau, bila Papa balik, baru dia masuk. Tidur pun nak dalam bilik ada aircond aje.

Lepas tu dia buat tidur mati yang bom meletup sebelah pun tak bangun.

Gaya tidur di sudut bawah aircond, atau atas selimut, kadang-kadang bawah ampai towel.

Kadang-kadang dia sondol Aiman (kelakar pulak masa taip ni haha).

Tengah-tengah malam sedap dia berbaring mengerekot di kaki saya.

Kalau alarm snooze, gigit kaki saya.

Itu biasa.

Bila saya kena taip artikel yang serius, orang rapat dengan saya tahu saya ni drama sangat.

Menulis sama tahap penting dengan party bagi saya, saya akan jadi sangat perfectionist.

Yang penting, ia mencapai tahap yang saya inginkan. Orang lain? Saya harap dorang gembira baca. Siapalah saya untuk menjangka pandangan orang lain —> self defense gittew hehe.

Selalu saya menaip artikel serius begini ( ya untuk laman yang serius, bukan di sini 😉 ) di hujung minggu, senyap-senyap, sorang aje di rumah.

Yang ada makhluk bernama El di kaki saya.

Kadang-kadang saya tanya:

El, nak taip apa ni. Tak ada idea. Idea pliz!

Dia renung je saya.

El, takkanlah Mama nak jadi loser. Tajuk dah submit, artikel tak hantar.

Dia pandang saya dan seolah kata begini:

Mama boleh tak jangan nak drama sangat. 8 kali tulis artikel, 8 kali nak drama. Siapkan sekarang, saya nak ayam goreng saya!

K Fine.

….

Kalaulah ada artikel ke 9, ia artikel pertama saya tulis tanpa dia, El.

Tak pernah saya tulis tanpa pak cik El ni. Dia macam bodyguard sebab dia senyap tapi sarkastik.

El, di mana jua kau berada, sila berdoa agar Mama kau tak drama sangat lepas ni haha.

-in loving memory-

3 thoughts on “Tak pernah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge