Tentang gembira

Assalamualaikum.

Lama juga tak menulis, rindu pulak.

Ingat tak saya ada seekor kucing nama Elsa/Nur Elsa Sofia Rodriguez/ Olaf/ Taufik Batisah/ El/ Ezwan Lutfi tu?

(jangan pertikaikan pemilihan nama please)

Hari saya bawa balik Mak ke rumah, hari yang sama El tinggalkan kami.

Pergi berjumpa penciptaNya.

Saya memang tiada perasaan masa tu, mungkin terlalu letih berulang-alik ke hospital.

Cuma sebelum tu, Papa beritahu El sakit, sejak saya ulang-alik ke kampung.

Sebelum tu, si Kiko, anak kepada Kiki Kamarudin, mati mengejut juga. Saya rasa El rindu kat dia, tiba-tiba dia pula mati.

Impak paling besar adalah pada Aiman. Dia sentiasa moody dan cranky. Bila saya tanya adakah dia merajuk saya selalu jaga nenek, dia kata tak! Sampai satu petang, saya dah tak tahan sangat dia asyik moody, saya tanya, adakah dia rindu kat El?

Dia lari masuk dalam comforter dan menangis semahu-mahunya.

Oh my, anak saya heartbroken kucing dia mati.

Saya kata Aiman rindu El?

Whoaaaaa….. dari dalam selimut. Saya lihat badan dia mengerekot menangis dalam tu.

Aiman tahu kan, El kat syurga?

Senyap.

Aiman tahu tak, El akan beritahu Allah Aiman jaga dia? Aiman ambil dia dekat pencawang TNB?

Whoaaaaaaaaaaa……..

Aiman ingat tak El suka tidur dengan kita. Kepoh sangat panjat tangga bila Papa pasang railing langsir? Yang Aiman buat video tu? Ingat tak?

Dia menggigil-gigil menangis sampai tak keluar suara.

Ingat tak El happy kalau kita balik. Dia main lompat-lompat dengan Aiman. Ica dukung dia macam baby dekat bahu?

Abang rindu El. Abang salah tak bawak El pergi klinik….

Tak, dah sampai masa dia pergi. 

Abang ingat tak El suka kalau kita happy? Suka tengok kita ketawa? Kalau dia kacau kita, gigit kita, kita peluk dia kuat-kuat, baru dia lari?

Whoaaaaaaaaaaaaaaa……………..

Aiman, El mesti nak Aiman gembira. Dia dah takde, Aiman mesti cari kucing lain. Kucing yang comot, nanti kita jaga. Dia buat Aiman happy kat dunia, mesti dia nak Abang terus gembira. Betul tak?

Kalau abang rindu, abang tulis cerita abang dengan El, cerita gembira kita.

Kadang-kadang, bila kita tulis, kita ketawa dan nangis sama-sama, kita rasa lega. Ok?

Dan, lepas tu saya biarkan dia menangis sepuas-puasnya.

……

Esoknya, Mama, abang dah faham. Abang akan gembira.

Untuk El.

–> Dia still tidur dengan rantai leher El. Saya faham sebab saya pun pernah rindu kucing begini. Banyak juga kenangan saya sendiri dengan El, nanti saya tulis. Kalau saya tulis, maknanya saya rindu sangat.

P_20150328_115106

2 thoughts on “Tentang gembira

  1. Olooooo….aku bace cerita tak ikut urutan pulok. baru tau El dah takde…hukhuk….syian nye Aiman. Takpe Aiman…dulu auntie ade kucing nama dia Comel, nama manje (Amey – bunyik mcm amir)

    pastu dapat husband nama amir…(eh..releven ke ni ha?)

    apa-apa pun..auntie harap aiman ok lah lepas ni ye…

  2. Apa2 kau cakap akan relevan dalam kehidupan ku —> selalu bias gini. Memang kesian juga. Tapi takpe ada dak tompok dah datang tapi dah besar pulak tak boleh nak ditimang-timang sangat.
    dalin ali recently posted…Tak pernahMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge