Nak raya ke tak ni?

Hai, dah keluar balang kuih raya? Saya belum hehe.

Tahun ni paling lambat buat persiapan. Anak-anak sudah. Saya pula kan bermasalah pilih baju/ kain, nasib ada jumpa sehelai oklah. Pergi shopping saya end up beli buku Saiful Nang, dan beli barang party. Kalau dulu 2 bulan sebelum dah beli semua, sekarang saya dah terpengaruh dengan Papa yang suka beli last minute. Mungkin anak-anak dah besar jadi mudah nak keluar bila-bila masa. Kalau dulu dengar orang kata, lebihkan anak-anak sahaja, sekarang saya pun rasakannya. Kurang mood berhari raya.

Bila bab anak-anak pula saya takut kalau mereka ni tak seronok berhari raya. Tapi bila dengar masing-masing cakap tak sabar nak beraya rasa lega juga. Aiman gembira sebab dia boleh makan sesuka hati dan balik kampung. Adik @ Ica pula magic sangat bulan puasa ni dia dah berpisah dengan botol susu dia. Bayangkan percintaan dengan botol selama 5 tahun lebih terlerai jua. Sebelum ni macam-macam taktik dibuat tapi tak berjaya. Budak-budak mestilah suka bunga api kan. Tak sah kalau takde ni. Seronoklah raya jumpa keluarga saya suka manjakan dorang ni. Keluarga suami juga.

P_20150708_212349_BF

Bila tengok anak-anak main bunga api ni teringat pula dulu-dulu. Tahukan api yang oren atas sekali pada pelita tu kita boleh lalukan tangan kita dengan laju tanpa terbakar. Benda ni Abang Zam yang ajar saya. Dulu takut juga tapi dia kata cuba je, percayalah kat dia. Saya cuba, berjaya, terkekeh-kekeh ketawa. Pengalaman paling maut sekali dengan dia adalah bulan puasa 3 atau 4 tahun lepas, Mak saya kena hypoglutermia (agaknya eja gini/ kurang gula). Masa tu lagi 3/4 hari nak raya. Ayah saya dah lembik dah kat rumah. Jadi, saya dan Abang Zam kena naik ambulans dari rumah Mak ke hospital. Mak saya dah tak kenal saya lagi masa tu. Ambulans dipandu laju gila, driver siap cakap sorry. Saya ingat Abang Zam dia pegang bahu saya cakap eh jangan nangis. Itu adalah pengalaman paling menakutkan dalam hidup saya. Mak saya ok alhamdulillah kena tahan sampai petang raya. Kalau lambat sedikit dia akan kena stroke. Sejak tu kalau saya nampak ambulans dengan lampu dia on saya berhenti dan doakan siapa sahaja yang berada di dalamnya. Kita takkan faham perasaannya kecuali kita pernah berada di dalamnya.

Bila raya begini saya akan dapat melawat kubur Atuk dan Nenek juga. Abang Zam paling sedih sebab dia cucu Nenek. Nenek memang paling sayangkan dia. Dulu ada dialog dalam komik Aku Budak Minang, “bila Nenek meninggal, separuh kasih sayang dalam hidup aku pergi”. Dia selalu sebut benda tu dengan saya. Saya ni pula perasan anak bongsu, sebab jarak 6 tahun dengan adik, selalu dimanjakan, jadi saya tak faham sangat. Bila Atuk meninggal, baru saya faham.

Raya bermakna saya akan balik ke rumah Atuk. Lihat anak-anak saya lompat turun tangga Melaka, main ba-ba cak dekat tingkap kayu di serambi. Lari dalam rumah tu sampai bergegar. Saya akan masuk dalam, tinjau bilik Atuk, kerusi malas Atuk dan terdiam sendiri. Saya lihat macam wayang, saya si kepoh joyah, hitam pulak tu dulu, ke hulu-hilir dalam rumah tu. Kalau kena marah sebab kuat mengadu, Atuk ajak pergi simpang (pekan) beli mainan. Settle. Easy to please rupanya kau ni haha.

Oh raya bawa perasaan yang berbaur-baur pada saya.

Bye.

3 thoughts on “Nak raya ke tak ni?

  1. Ana… ko pun membuat cerita potong bawang rupanya…

    owwhhh aku memang tk sanggup nak imagine…

    semoga bahagia semuanya Ana….!!!

    ~lebiuuuu~
    MK recently posted…Mencari BahagiaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge