Artikel 7 Mama vs. iPad

Hai. Hari ni artikel ke 7 saya diterbitkan di Tazkirah.net.

No. 4 selalu no bertuah saya. Anak ke 4, no matriks saya mesti ada no 4. Artikel ke 4 saya dulu adalah artikel penentu saya nak terus menulis atau tak. Saya sangat keliru samada saya memang ditakdirkan untuk menulis. Saya hampir-hampir putus asa, tapi saya submit juga artikel tu.

The hardest part of your life is to keep trying, keep pushing, to keep running.

Dan hari ni telah 7 artikel saya diterbitkan. Dari rasa rendah diri rasa nak masuk dalam laci bila bergaul dengan penulis hebat lain, sehinggalah hari ini, ia artikel ke 7.

Cikgu penulisan saya ajar, kita mesti raikan kejayaan kecil kita. Tidak kira betapa kecil, berjaya siapkan artikel ke, raikan ia. Dalam apa jua perkara pun, kita sebenarnya beat diri kita sendiri, saya kena habiskan ini. Ia mungkin bermanfaat untuk diri kita sendiri, keluarga atau orang lain.

Hari ni juga kali pertama saya share di personal fb saya. Segan juga sebenarnya.

Menulis artikel ini istimewa sebab saya sukakan kanak-kanak. Saya ada zaman kanak-kanak yang manis di kampung, jadi saya rasa setiap kanak-kanak perlu gembira. Walaupun tinggal di rumah pusaka Atuk, kami tak kaya, tapi saya gembira.

Artikel ini ditulis secara asasnya berpandukan buku ini:

mama let it go

Selebihnya, saya menulis mengikut idea saya sendiri. Ada certain part dalam artikel ini akan buat saya tersenyum setiap kali bacanya antaranya hantu Casper, jadi anak murid baik/ nakal/ kepoh, menanam diri di pasiran pantai, katak bersahut-sahutan di musim hujan. Yelah memang nampak macam syok sendiri, sendiri tulis sendiri senyum (macamkan kelakar sangat), tapi saya rasa basic kepada apa jua perkara yang kita buat adalah, kita enjoy melakukannya. If you get the joke/ senyum juga, kita boleh geng 😉 .

Saya selalu jeles dengan iPad. Saya sanggup buat apa sahaja asalkan anak saya tak main iPad, jahat kan haha. Biar rumah comot anak melukis, gunting kertas, buat kubu bantal pun takpe. Anak-anak pun main weekend/cuti sekolah sahaja. Lama-lama saya faham bahawa ini zaman dia, mereka Gen Y ke Z entah. Saya dulu pun main Mario Bros dan Pac Man tapi terhad sebab Abang Zam conquer tv. Lepas tu tv rosak, ayah saya campakkan game tu haha.

Ok, saya ada lagi satu artikel nak drafting. Dan 1 party pada hari raya ke 3 nanti.

Selamat membaca Artikel ke 7 saya, “17 Idea Buat Anak Seronok di Hujung Minggu” (KLIK SINI!)

Tinggalkan komen, share di fb atau twitter, atau kongsikan linknya dengan kenalan anda di smartphone pun boleh. Perkongsian ini akan berikan backlink/ sokongan kepada artikel ini kalau ada orang mencari keyword berkaitan anak-anak nanti. Terima kasih.

Bye.

2 thoughts on “Artikel 7 Mama vs. iPad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge