Aku, dia dan Yuhanis

Saya dalam mode bertenang ni uols sebab anak tengah minggu exam. Baik aje saya tak merapu sangat kan ehehe.

Biasalah saya ni selalu gelabah-gelabah ayam bila anak periksa. Anak saya relax aje.

Ada sorang kerani Chinese saya kat office, dia cerita, masa anak dia exam SPM, dia terjaga pukul 2 pagi lepas tu kelam-kabut terkejut sangat ingat dah terlewat bangun. Bergegas-gegas bangun nak buat breakfast.

Sekali suami dia cakap, Aiyo, u sudah gila ke apa, ini baru pukul 2 maa—> dalam bahasa Cina of course.

Masa dia cerita tu kitaorang gelak gila.

Minggu lepas anak dia dapat tawaran belajar ke Korea. SPM straight As.

Di pejabat saya saja yang muda sikit (ehemmm) yang lain semua 40 ke atas. Jadi, panduan membesarkan anak-anak seperti pusat tuisyen terhebat di Melaka dan kisah anak-anak jadi kisah gelak-ketawa kami di office.

****

Masa tunggu turn di court semalam, dengar kerani berbual:

Aku tak sukalah Yuhanis tu.

Di fb juga baca status macam Oh tidak semua perempuan berhati Yuhanis.

Yuhanis memburukkan institusi kewanitaan.

Gitu. Dah macam persatuan pulak.

Saya tak tonton pun cerita tu sebab mungkin bila tertengok, saya pun cakap, alamak apasal dia ni gelabah-gelabah ayam ni?

Akak tak kuasa dah dik nak merajuk macam tu. Akak sekarang gelabah ayam bila anak nak periksa aje 😉 .

Perempuan memang suka merajuk, especially di awal perkahwinan. Tapi tulah, buruk sebenarnya. Tak comel dah hehe.

Dulu saya terbaca pasal Lisa Surihani (contoh tak tahan uols) dia cakap, bila dia berdiam diri (merajuk), Yusry akan kata, you must talk to me, otherwise I will not understand. Saya dulu peminat KRU jadi sila terima contoh ini dengan redho.

Jadi bila ada apa-apa, lebih baik tanya, beritahu, cakap hingga puas hati. Ia lebih menjimatkan masa dan emosi gitu.

Dan, apa jua masalah, kecil atau besar, termasuk ekspresi, kata-kata, biarlah ia berakhir di pintu masuk rumah kita sahaja.

Elakkan ibu bapa, adik-beradik, officemates mengetahuinya. Terutama yang kecil dan remeh-temeh. Nak ngengada aje kan sebenarnya?

*****

Semalam ke pasar malam, saya nampak banyak tudung Yuhanis dijual.

Oh korang, tak suka perangai, tudung dia nak tiru juga ye?

Saya tak boleh pakai tudung macam tu. Dia akan jadi lebih kepada Yuhanaz atau Yuhanenas nanti.

Ok tak kelakar. Bye.

5 thoughts on “Aku, dia dan Yuhanis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge