Plan B untuk Aiman

Masa Aiman kecil, saya selalu terangkan pada dia, bahawa satu hari nanti saya akan pergi tinggalkan dia. Selama-lamanya.

Ia akan berakhir dia merajuk sebab dia cakap tak boleh tinggalkan dia. Lama nanti dia merajuk.

Tapi saya cuba juga beritahu sekali-sekala.

Bila saya mula ajar dia mengaji masa umur 5 tahun, saya cakap, Aiman tau, kalau Aiman baca ni, Mama dapat banyak pahala tau bila Mama dah tak ada nanti.

Ye ke Mama?

Iye nanti Mama tahu Aiman kirimkan hadiah untuk Mama. 1 huruf banyak sangat hadiah.

Tapi Mama tak boleh tinggalkan Aiman.

Setiap kali, ia akan berakhir kadang-kadang dia menangis di pangkuan saya.

Menjadi seorang ibu, kita akan risau, kalau kita tak ada macam manalah anak-anak kita kan.

Bila jadi kes Myvi hari tu, saya tak baca apa-apa berita di fb, jika ada forwarded message di whatsapp saya akan clear conversation. Beberapa hari kemudian baru baca di suratkhabar.

Saya tahu ada video anak dia menangis. Saya tak sanggup tengok sebab saya baca orang lelaki pun luluh hati tengok, apatah saya ni tengok cerita hindustan yang propa tu pun sesedih-sedih over sangattt.

Bila Aiman sekolah, saya selalu explain, kalau saya tak datang ambil dia, mungkin saya lambat sikit, kereta rosak, atau mungkin saya tak dapat datang lagi sampai bila-bila. Tunggu sahaja sampai Papa, Atuk ke datang. Dengan kanak-kanak kita kena ada plan B, C sentiasa. Dia dengar tapi diam sahaja.

Hinggalah ada satu hari, masa tu Aiman Darjah 1 juga, saya baru lepas solat Maghrib. Dia datang dan kata:

Mama, abang dah faham. Kalau Mama takde Abang akan solat dan mengaji untuk Mama.

Abang dah faham dah.

Saya tarik nafas dan peluk dia. Saya cakap terima kasih.

Dia keluar dari bilik, saya menangis di atas sejadah.

Itu adalah hari menjadi ibu paling bermakna  dalam hidup saya. Itu hadiah paling best dari Aiman.

Ia melegakan mengetahui dia ada satu pemahaman jika saya pergi dahulu nanti.

Bahawa kita akan berjumpa juga nanti dan Allah akan sentiasa jagakan dia untuk saya.

Selamat Hari Ibu.

p/s: Saya belum mula beritahu Adik. Adik tough cap ayam macam saya juga 😉 .

5 thoughts on “Plan B untuk Aiman

  1. hukhuk huk aku pun slalu ada plan kecemasan, duit kecemasan bla..bla..

    aku selalu create situation kalau jadik gini apa nk buat. kalau gitu dgn sapa nak mintak tolong.

    semoga anak2 kita selamat di dunia & akhirat. Kalau kita dah takde pun takpe Allah ada. Allah tolong jaga. Sekarang pun Allah yg tolong jagakan.

    Love u ana!!
    MK recently posted…Superheroes Race 2015My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge