Tip shopping barang deko di Kaison

Hai. Lama rasanya tak menulis Berkurun-kurun rasanya hehe. Minggu ni saya demam. Demam nak mendeko rumah. Selain menulis, saya sukakan “dekorasi”. Bila lama tak buat, rasa macam tak lengkap hidup saya. Macam saya janjikan dulu, saya nak share tempat membeli frame atau bingkai ayat motivasi dan meaningful words. Saya sukakan quotes juga. Tapi, tulisan, quotes semua ini hanya beri petanda, pokok pangkalnya hati kita juga. Bacalah 4044 quotes pun, kalau tak diizinkanNya, hati keras, tak boleh juga kan. Usaha + doa jangan lupa 😉 .

Tempat yang saya nak share untuk deko yang cantik dan murah adalah Kaison. Sejak dia dibuka di Melaka, hati saya berbunga-bunga. Papa memang faham kalau saya masuk saya akan merenung di setiap lorong dan barang. Kadang-kadang dekat sejam kot kat situ. Deko dia moden dan cute untuk seluruh rumah, dari frame sampailah ke bunga-bunga. Bantal, carpet pun ada. Harga bagi saya ada yang murah dan mahal juga. Pergi ke tempat begini, kalau ikut Panduan Dekorasi, tetapkan bajet anda dahulu. Kali ni saya tetapkan RM30 sahaja.

deko bajet
ala comelnya frame-frame deko ni.. lemah badan haha

Selain dari bajet, kena tetapkan kod warna juga. Saya kalau ikut nafsu, nak beli yang life is beautiful tu. Cantik kan. Malangnya saya ni memang ayat tu berbunga-bunga kadang-kadang, tapi bab deko saya suka yang simple sahaja. Minah bunga tak suka bunga, macamana tu 😉 .

deko frame kaison
oh ada frame deko untuk home juga. Biru tu saya suka. Pitam!

Walau bagaimanapun godaan yang tiba, berpegang teguh kepada bajet dan juga kod warna kita ya. Nak tahu kod warna kesukaan anda senang aje, lihat deko rumah anda, banyak warna apa. Warna apa yang bertahan paling lama di rumah anda? Yang selesa anda lihat hari-hari. Itu je.

deko frame
frame untuk deko ni ada dalam pelbagai saiz juga

Oh lagi satu pastikan saiz tempat yang anda nak letakkan frame juga. Jangan nanti beli terlalu besar pula. Saya selalu ukur saiz dengan letakkan siku di kawasan yang nak diletak frame. Kira sekaki lah kalau dari hujung jari hingga siku tu kan. Memang old fashion habis. Ingat dulu cikgu Maths darjah 5 ajar sekaki gini. Semeter gini. Pemalas tersohor aje still guna gaya ukur macam ni haha.

deko frame
deko frame untuk family dan BFF pun ada 🙂
deko frames
ini deko motivasi. Termotivasi tak? Sape tak termotivasi memang hati keras 😉
deko love
deko ayat cinta pun ada

Ha siapa nak lebih kreatif cuba hantar ayat cinta kepada yang tersayang Aloha Au Ia ‘Oe. Biar dia google hehe.

Tapi banyak-banyak ni apa yang jadi pilihan saya untuk projek deko kali ini? Dapatkah saya mengikuti bajet saya iaitu RM30, saiz dan kod warna yang sepatutnya? Hmmm….

dekorasi bajet
saya pilih frame deko ini
deko love
dan wording love ini….

Oh nampak pulak dinding saya yang retak hehe. Frame harga RM11.90 + LOVE harga RM7.90 sahaja. Total RM19.80. Harga termasuk GST di Kaison. GST tengah trending, kenalah sebut khen!

Dan, hasilnya saya deko di tempat saya menaip sekarang….

deko bajet
dekorasi bajet style saya

Simple aje kan. Kod warna saya adalah hitam, putih, kelabu, cokelat. Saya suka merah tapi sedikit sahaja. Ironinya saya ni berani tapi ia terpendam di lubuk hati saya yang paling dalam chehwah haha. Oh mug tu saya ambil di stor. Buat apa nak beli tempat letak pen mahal-mahal uols, ambik aje mug tak pakai kat dapur tu. Kalau beli pun baru RM3 kot yang cantik-cantik kat supermarket.

Kaison ni ada cawangan di Klang Valley (Paradigm Mall, KL Festival City, Sunway Putra Mall), Melaka (Mahkota Parade), Perak (AEON Sri Manjung), Sabah (Putatan, 1 Borneo, Centre Point, Imago), Sarawak (Vivacity Megamall, Kuching). Alamat sila google sendiri uols. Ni nampak kat belakang resit aje hehe.

Ok itu aje. Sebenarnya semua panduan ni saya dapat dalam ebook Dekorasi Bajet ni. Saya rasa ia memang suit sangat dengan style saya sebab saya suka DIY dan tak reti beli barang mahal-mahal untuk deko. Saya suka ia ringkas, murah dan cantik style saya. Tip yang diberi tu memang kena sangatlah dengan keadaan ekonomi hari ni. Designer Alam tu ajar kita secara teratur untuk, PLAN YOUR PURCHASE. Jangan membazir. Barang free dan murah boleh kita dapatkan kalau kita tahu bagaimana caranya. Berapa banyak barang yang kita beli tapi tak guna pun, kan?

Ok jumpa lagi nanti. Jag alskar dig—> cuba cari makna dia hehe 😉

deko drame
lets coffee talk about happy things

15 thoughts on “Tip shopping barang deko di Kaison

  1. IDD : Iya. Jika pandai menghiasnya boleh saja pak 🙂 .

    MIJV: Love tu huruf O dia boleh letak gambar. Tapi saya bukak. Selamat mendeko Mek Ila!

    MJ: Wah sehati kita iye. Aah yang tu 200% saya suka. Yang lain hampir 150 per sen aje haha.

    MK: MK darlin, ala suke nak merendah diri okeh.
    diana recently posted…Hello world!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge