Mama Kenapa Nak Let It Go?

Perkara paling susah saya nak buat adalah lihat barang anak-anak dan kata Let It Go.

Dulu masa Aiman kecil, saya simpan segala romper, tilam baby dan macam-macam lagi.

Masa berlalu, barang kami semakin banyak jadi memang tak cukup tempat.

Lagi-lagi ada uniform sekolah, beg, buku tulis, toys, baju-baju….

Jadi, saya dapat idea bila baca buku ni.

mama let it go

 Saya buat satu kapsul masa (Time Capsule).

mama let it go

Setiap tahun (dah 3 tahun), saya simpan 1 uniform, 1 buku tulis dan report sekolah dan beberapa barang penting lagi.

Saya asingkannya, masukkannya ke dalam kotak dan tutup. Tahun depan buka semula.

Selebihnya, mana yang elok saya beri pada yang memerlukan.

Kena buat program penyisihan ni bila anak-anak saya tiada di rumah.

Sebab bila ada masing-masing akan cakap “Eh ini buku abang, abang sayang”. “Ini kertas adik Mama”.

Saya nampak macam si MOMster kejam yang nak buang barang anak-anak.

Hakikatnya, … (isi tempat kosong)

 

Time capsule ini saya isi juga kertas nukilan anak-anak saya.

Abang dengan cerpen-cerpen dia Super Malik, Pengembara Masa dan lain-lain yang tak siap-siap tu. Tulisan pendeknya, Kenapa perlu hargai kucing, Keselamatan jalan raya, Bye bye MH 370 dan Ica dilarang masuk (notis tampal depan pintu bilik) 🙂 .

Adik dan lukisan dia. Dia sentiasa paling cantik dalam lukisan dia. Ok, fine Adik! 🙂 .

Baju princess dress adik yang pertama, beli di Lovely Lace. Saya decide beri pada anak buah, supaya orang lain pun boleh jadi princess juga. Ia lebih baik begitu sebab orang lain boleh gunakan.

Saya pilih yang terbaik. Selebihnya saya Let It Go.

Besi yang dimasukkan dalam tangan Aiman waktu patah dulu pun saya simpan.

Dan armguard. Dan sling anduh. (KLIK SINI UNTUK BACA)

Gambar-gambar konvo tahunan anak-anak juga.

Hakikatnya, saya terkedu sewaktu nak buang. Ambil dan letak. Pilih semula.

Setiap kali pegang, saya masih teringat kisah-kisah di sebaliknya. Uniform yang semakin membesar. Cekak rambut kain kesayangan Adik yang saya terpaksa sorokkan sebab dah lusuh sangat.

Semuanya sangat berharga.

 

Ada sesetengah perkara, memorinya kekal selama-lamanya dengan kita.

Walaupun kita nyanyuk atau lupa, ia ada di situ.

Somewhere around there.

Mama Let It Go

* kotak memori saya yang dah hampir penuh.

Mama, it is OK to Let It Go. Kids stay in your heart. Always!

 

2 thoughts on “Mama Kenapa Nak Let It Go?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge